Skip to main content

Hari Terbuka UMPSA warnai Jom Masuk U 2024 Zon Timur II

GAMBANG, 1 Jun 2024 - Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) akan mengadakan Hari Terbuka bersempena program dengan program ‘Jom Masuk U 2024 Zon Timur II  pada 1 dan 2 Jun bertempat di Dewan Kompleks Sukan UMPSA Kampus Gambang.

Menurut Naib Canselor UMPSA, Profesor Dato’ Ts. Dr. Yuserrie Zainuddin, tujuan utama Hari Terbuka ini adalah untuk memberi peluang kepada orang ramai dan masyarakat setempat untuk memasuki UMPSA sambil menikmati keindahan dan persekitaran kampus yang unik. 

Kolaborasi UMPSA dengan BAEG dan PKPB dalam mobiliti antarabangsa perkasa TVET Termaju

BEIJING, 29 Mei 2024 - Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) jalin kerjasama dengan BEIFANG Automotive Education Group (BAEG) dan Pertubuhan Kebangsaan Pekerja Berkemahiran (PKPB) dalam Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) bagi menjalani latihan ‘up-skill’ dalam menghasilkan tenaga kerja profesional mahir tersedia industri terhadap pembangunan kerjaya dan kebolehpasaran graduan (GE) di Malaysia. 

Arshada Nadia julang Anugerah Tokoh Mahasiswa UMPSA

KUANTAN, 18 Mei 2024 - Pelajar Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Mekatronik (Robotik) dengan Kepujian, Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA), Arshada Nadia Abdullah, dinobatkan sebagai penerima Anugerah Tokoh Mahasiswa di dalam Majlis Anugerah Mercu Sanjung (MARS) baru-baru ini. 

Berkongsi tentang perasaannya apabila menerima anugerah ini, Arshada gadis kelahiran Shah Alam, Selangor menyatakan rasa syukur yang mendalam kepada Ilahi atas anugerah ini.

UMPSA hosts Jom Masuk U Zon Timur II Programme

PEKAN, 27 May 2024 - The Jom Masuk U 2024 (JMU2024) Zon Timur II Programme organised by the Ministry of Higher Education (MOHE) in strategic collaboration with Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) on 1 and 2 June 2024 will be the focus by targeting 20,000 visitors to attend the UMPSA Sports Complex Hall at Gambang Campus.

Prof. Madya Dr. Roslinazairimah hasilkan perisian ramal penggunaan elektrik bagi kereta elektrik

PEKAN, 27 Mei 2024 – Umum mengetahui penggunaan kereta elektrik di Malaysia semakin mendapat perhatian terutamanya penggiat pengguna automatif Malaysia. 

Namun, peningkatan penggunaan kereta elektrik turut akan menjejaskan penjanaan dan pengagihan tenaga elektrik di Malaysia kerana kapasiti bateri kereta elektrik adalah besar dan perlu disambung pula dengan sistem pembekalan tenaga elektrik untuk dicas. 

Sistem Mekatronik melatari teknologi automotif masa kini

Dunia automotif kini telah berevolusi kepada keperluan sistem elektronik yang lebih canggih. Terdahulu, kecanggihan sistem elektronik ini asalnya hanya mencakupi sistem pemprosesan maklumat dan komunikasi dalam kenderaan semata-mata, contohnya sistem pandu arah atau sistem navigasi serta sistem telefon pintar. Kini, sistem elektronik kenderaan adalah berintegrasi terus dengan komponen mekanikal dalam sistem automotif.

Kepimpinan dan Dedikasi Kesukarelawanan Fatini Nasuha Diiktiraf di Anugerah MARS 2023

KUANTAN, 18 Mei 2024 – Fatini Nasuha Ahmad Puad, seorang mahasiswa Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) telah dinobatkan sebagai Tokoh Mahasiswa Harapan pada Majlis Anugerah Mercu Sanjungan (MARS) 2023 yang berlangsung di Hotel Zenith, Kuantan baru-baru ini. 

Pengiktirafan ini diberikan atas sumbangan cemerlang beliau dalam aktiviti khidmat komuniti dan kesukarelawanan. 

Beliau membawa pulang hadiah wang tunai RM700, sijil dan trofi.

Nur Izzaty, Tokoh Mahasiswa ADAB UMPSA: Peneraju Inovasi dan Keusahawanan untuk Matlamat Pembangunan Mampan

KUANTAN, 18 Mei 2024 – Majlis Malam Anugerah Mercu Sanjung (MARS), Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) yang berlangsung meriah di Zenith Hotel, Kuantan baru-baru ini menyaksikan seorang pelajar cemerlang dari Fakulti Komputeran, Nur Izzaty Ariffin, dianugerahkan sebagai Tokoh Mahasiswa ADAB.

Anugerah ini diberikan sebagai pengiktirafan atas pencapaian luar biasanya dalam pelbagai aspek pembangunan sahsiah, termasuk kepimpinan, inovasi, kesukarelawanan, dan keusahawanan.

Pelajar UMPSA, UTHM dan UiTM sertai program Mobiliti Antarabangsa TVET Termaju Malaysia-China (MyChaT 2024) terokai bidang Automotif

KUALA LUMPUR - 25 Mei 2024 - Seramai 21 pelajar dan lima staf Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) telah menyertai Program Mobiliti Antarabangsa TVET Termaju Malaysia-China (MyChaT 2024) bermula 25 Mei hingga 5 Jun 2024. 

Program yang turut disertai tiga pelajar dari Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dan seorang pelajar dari Universiti Teknologi MARA (UiTM) itu memberi peluang peserta mengikuti latihan aras tinggi bersama institusi pendidikan tinggi di China.