Skip to main content

Barisan hadapan PPPH hantar pulang pelajar ke kampung

Kuantan, 28 Mei 2020 - Pengalaman menyelaras lebih 100 trip pergerakan bas universiti dan pihak luar bagi menghantar pulang pelajar ke kampung halaman bermula sejak 30 April sehingga 14 Mei 2020 yang lalu merupakan suatu pengalaman penuh bermakna buat para petugas dan pemandu di Pusat Pembangunan dan Pengurusan Harta (PPPH).

“Terima Kasih Wiraku” - Operasi penghantaran pulang pelajar UMP dan IPT Zon Timur berjalan lancar

Kuantan, 14 Mei 2020 - Operasi penghantaran pulang pelajar diteruskan lagi dengan menghantar pulang pelajar ke destinasi Labuan, Sabah dan Kuching, Sarawak melibat seramai 18 orang pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Institusi Pengajian Tinggi (IPT) sekitar Pahang.

Ini termasulah seorang pelajar daripada Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) yang terkandas di Jengka, Pahang susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ini.

Pasor Online platform jual beli buah-buahan dan sayur segar dari ladang

Kuantan, 15 Mei 2020 - Perubahan gaya hidup masyarakat yang semakin bergantung kepada penggunaan perkhidmatan dan perniagaan di internet memecut perkembangan aktiviti membeli-belah secara atas talian.

Pandemik COVID-19 yang melanda negara ketika ini turut memberi satu anjakan terhadap pendigitalan masyarakat dan solusi buat orang ramai untuk mendapatkan perkhidmatan barang basah seperti pembelian sayur-sayuran dan buah-buahan segar secara atas talian terus ke depan pintu rumah mereka.

50 sukarelawan pelajar timba pengalaman urus krisis

Kuantan,14 Mei 2020 - Pengorbanan seramai 50 pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP) sebagai sukarelawan dalam membantu pengurusan universiti bagi mengendalikan kebajikan, keselamatan pelajar dan urusan penghantaran pelajar pulang ke kampung halaman setelah  lebih 40 hari tinggal di kampus ekoran pelaksanaan  Perintah Kawalan Pegerakan (PKP) pasti akan dikenang sepanjang hayat mereka.

Ventilator kos rendah beri kesan terhadap pesakit

Perihal berkenaan subjek ini tidak lagi memerlukan pengenalan. Seluruh dunia sedang bercakap tentang perkara yang sama. Covid-19 telah menjadikan dunia haru-biru hanya dalam masa beberapa minggu dan manusia seakan dipaksa menyesuaikan diri dengan pandemik baharu ini. Covid-19 kian menular dalam kalangan masyarakat. Kebanyakan mereka mengalami gejala yang ringan manakala bagi yang lain, virus ini  telah melemahkan mereka. Keupayaan paru-paru mereka untuk menyalurkan karbon dioksida dan oksigen keluar masuk daripada darah kian lemah.

Sektor Pembinaan di Era COVID-19: Dilema Pekerja Pembinaan dan Cabaran Mendepani Norma Baharu

Pandemik COVID-19 telah menyaksikan impak yang besar secara langsung mahupun tidak ke atas semua sektor di dalam dan luar negara. Penularan virus ini telah menghentikan semua sektor dari beroperasi buat sementara waktu termasuklah sektor pembinaan. Sejak pelaksanaan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 Mac 2020 yang lalu, ekonomi negara mengalami kemerosotan yang bukan sedikit. Negara kehilangan RM2.4 bilion setiap hari semasa dalam tempoh pelaksanaan PKP.

Subscribe to PKP