Skip to main content

UMP raih Anugerah Khas dan 14 pingat emas dalam ITEX 2022

KUALA LUMPUR, 27 Mei 2022 - Penyelidikan Universiti Malaysia Pahang (UMP) raih Anugerah Khas , 14 pingat emas dan sepuluh pingat perak dalam Pameran Antarabangsa Reka Cipta, Inovasi dan Teknologi 2022 (ITEX) yang berlangsung  di Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC) pada 26 dan 27 Mei 2022. 
 

UMP tuan rumah Kejohanan Golf Universiti Awam Kali Ke-49

KUANTAN, 28 Mei 2022 - Sebuah kenderaan Perodua ATIVA tajaan Perusahaan Otomobil Kedua Sdn. Bhd. (PERODUA) bagi ‘Hole In One’ menjadi tumpuan pemain di Kejohanan Golf Universiti Awam Kali Ke-49 yang menyaksikan Universiti Malaysia Pahang (UMP) sebagai tuan rumah penganjuran. 

Seramai 300 orang pemain golf daripada universiti awam (UA) terlibat dalam Kejohanan Golf Universiti Awam Ke-49 yang dijalankan selama dua hari bermula hari ini.

Kejohanan Golf erat hubungan kekeluargaan antara UA

KUANTAN, 29 Mei 2022 - Seramai 300 orang pemain golf daripada  universiti awam (UA) berentap dalam Kejohanan Golf Universiti Awam Ke-49 yang dijalankan selama dua hari bermula 28 dan 29 Mei 2022.

Terdapat tiga lokasi kejohanan iaitu di Kelab Golf Diraja Pahang, Kuantan, Kelab Golf Diraja Pekan dan Mahkota Golf and Country Club, Kuantan. 

Warga UMP sambut Aidilfitri, rai barisan hadapan

PEKAN, 24 Mei 2022 - Pengorbanan petugas barisan hadapan Universiti Malaysia Pahang (UMP) yang bertungkus-lumus tanpa mengira masa untuk mengekang penularan pandemik COVID-19 dalam kalangan warga kampus amat dihargai oleh universiti. 

Mereka turut dihargai dan bersempena sambutan Majlis Rumah Terbuka UMP dengan tema ‘Syawal Dirai, Keluarga UMP Dihargai’ kumpulan  barisan hadapan ini menerima sijil penghargaan daripada universiti. 

Multifunctional UMP drone new technology in agriculture sector

PEKAN, 21 May 2022 -  A team of researchers from the Centre for Design and Innovation of Technology (PRInT), Universiti Malaysia Pahang (UMP) successfully produced a multifunctional drone using local expertise known as ‘Rajawali’ to expand innovation and use of new technologies in increasing the productivity of the agricultural sector.

Pelajar UMP teruja raikan sambutan Aidilfitri

PAYA BESAR, 23 Mei 2022 - Selepas dua tahun tidak menyambut kemeriahan Hari Raya Aidilfitri, pastinya ketibaan bulan Syawal kali ini dinanti dengan rasa teruja dalam kalangan pelajar.
 
Sejak awal pagi pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP) telah mula hadir untuk tidak melepaskan peluang meraikan raya dan menikmati juadah hari raya dalam Majlis Ukhuwah Aidilfitri dan Jasamu Dikenang anjuran Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (JHEPA) yang berlangsung di Dewan Astaka UMP Kampus Gambang. 
 

Aidilfitri disambut meriah, UMP rai Saintis dan pelajar

PEKAN, 21 Mei 2022- Kemeriahan Syawal terus dirai dalam Majlis Hari Raya Lembaga Pengarah Universiti Malaysia Pahang (UMP) yang berlangsung baru-baru ini bagi meraikan staf, pelajar dan komuniti setempat termasuk anak-anak dari Rumah Anak Yatim Nur Iman dalam majlis yang berlangsung di Dewan Bankuet, UMP Pekan.
 
Hadir dalam majlis, Pengerusi Lembaga Pengarah UMP, Tan Sri Dato’ Sri Dr. Abdul Aziz Abdul Rahman yang juga merupakan Pengerusi Yayasan UMP.

Dron UMP multifungsi teknologi baharu dalam sektor pertanian

PEKAN, 21 Mei 2022 - Sekumpulan penyelidik dari Pusat Reka Bentuk dan Inovasi Teknologi (PRInT), Universiti Malaysia Pahang (UMP) berjaya menghasilkan dron multifungsi menggunakan kepakaran tempatan yang dikenali sebagai ‘Rajawali’ bagi memperluaskan inovasi dan penggunaan teknologi baharu dalam meningkatkan produktiviti sektor pertanian. 

UMP, ASSB  jalin kerjasama strategik dalam akademik dan pembangunan insan

KUANTAN, 19 Mei 2022 - Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Alliance Steel (M) Sdn. Bhd. (ASSB) menandatangani memorandum persefahaman (MoU) bagi jalinan kerjasama akademik dan penyelidikan yang dapat dimanfaatkan oleh kedua-dua pihak. 

Menerusi kerjasama ini UMP dan ASSB akan membangunkan tapak pengajaran Confucius Institute (CI) UMP bagi menawarkan kursus teknikal Bahasa Mandarin dalam bidang metalurgi untuk staf tempatan ASSB yang akan meningkatkan kecekapan dalam  Bahasa Mandarin + Pendidikan Vokasional''.

UMP and HsMA Germany are offering dual degree programme in business engineering

KUALA LUMPUR, 9 February 2022 - The strategic collaboration between Universiti Malaysia Pahang (UMP) and Mannheim University of Applied Sciences (HsMA) will expand international academic collaboration in leading German engineering education (Fachhochschule) in the country.

This collaboration will benefit from sharing expertise in education, research, staff and student exchanges, and industrial training.