Skip to main content

Profesor Madya Ts. Dr. Mohd Azrul Hisham cipta ErgoSmart Desk untuk cegah dan mininumkan masalah sakit belakang

PEKAN, 3 Julai 2024 - Sakit belakang atau Lower Back Pain (LBP) adalah masalah biasa yang berlaku kepada kebanyakan individu terutamanya kepada mereka yang bekerja di pejabat.

Mereka yang bekerja ini sering berada pada posisi duduk yang terlalu lama sehingga tujuh atau lapan jam sehari. 

Punca utama LBP adalah kerana postur duduk yang tidak betul kerana kebanyakan meja yang digunakan tidak ergonomik. 

Peperiksaan sebagai latihan membina daya tahan pelajar

Akhir semester semstinya menjadikan waktu yang sangat mendebarkan buat pelajar kerana mereka akan berhadapan dengan peperiksaan akhir. Walaupun bukan kali pertama menghadapi peperiksaan, debaran di hati akan tetap berlaku. Sudah pasti pelbagai kerisauan mula menjengah fikiran dan perasaan. Tidak kurang juga yang berhadapan dengan tekanan yang pelbagai terutamanya yang berkaitan dengan pemahaman secara menyeluruh mata pelajaran yang diambil. 

Inovasi Bahan Kimia Khusus, Memacu Pembangunan Lestari

Pemanasan global disebabkan oleh peningkatan gas rumah hijau akibat aktiviti manusia seperti pembakaran bahan bakar fosil dan penebangan hutan secara besar-besaran. Kesannya termasuk perubahan cuaca yang ekstrem, peningkatan suhu global sejak tahun 1880 sehingga 2022 adalah sebanyak 1.2C, dan kenaikan paras laut sejak tahun 1993 sehingga 2022 adalah sebanyak 97 mm.

Apa Selepas Haji?

Musim haji kini melabuhkan tirainya. Rata-rata yang telah menyempurnakan ibadah haji pada tahun ini amat bersyukur kerana direzekikan Allah SWT peluang untuk melunaskan tanggungjawab mengerjakan haji. Cabaran mengerjakan haji ketika di tanah suci sudah diharungi dengan penuh keimanan. Masing-masing mempunyai pengalaman yang tersendiri dan kisah yang tertentu menjadi satu pengalaman peribadi yang tidak dapat dikongsi bersama.

Subscribe to Experts