Skip to main content

Prof. Madya Dr. Mohd Mawardi guna LED hasilkan pembangunan fotokatalitik reaktor sebagai sumber cahaya putih (photon)

PEKAN, 25 Jun 2024 – Penyelidik dan pensyarah Fakulti Teknologi Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (FTKEE), Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA), Profesor Madya Dr. Mohd Mawardi Saari, 37 telah menghasilkan pembangunan fotokatalitik reaktor dengan mengggunakan LED sebagai sumber cahaya putih (photon).

Menurut anak kelahiran Kelantan itu, LED ini dikuasai oleh sistem pemindahan kuasa tanpa wayar dan bergerak bebas di dalam kawasan reakor bagi mengaktifkan proses photoreforming oleh pemangkin foto.

Mohamad Samsulsairi bina empayar Engineer Tako

GAMBANG, 24 Januari 2024 - Graduan holistik, berciri keusahawanan dan seimbang merupakan merupakan salah satu elemen lonjakan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2015-2025 (Pendidikan Tinggi).

Ia telah menggariskan strategi dan inisiatif Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) untuk menyediakan pendidikan yang seimbang antara ilmu dengan akhlak serta menggalakkan pelajar untuk memupuk minda keusahawanan. 

UMP terima lantikan pentauliahan pusat latihan Bosch Rexroth Academy

JERMAN, 17 April 2023 - Universiti Malaysia Pahang (UMP) terima pentauliahan UMP Bosch Rexroth Academy sebagai pusat latihan program persijilan IR4.0 Industrial Automation dan Control & Drive.

Dalam program itu, Naib Canselor UMP, Profesor Dato’ Ts. Dr. Yuserrie Zainuddin hadir menerima lantikan daripada Pengarah Bosch Rexroth Academy, Mark Endress dan Ahli Lembaga Eksekutif dan Timbalan Presiden Eksekutif Bosch Rexroth AG, Thomas Donato. 

Kerjasama strategik UMP dan Briged Tenggara PGA dalam memanfaatkan kepakaran dan inovasi

PEKAN, 25 Mac 2021 – Universiti Malaysia Pahang (UMP) berkongsi kepakaran dalam bidang teknologi dan inovasi bersama Briged Tenggara Pasukan Gerakan Am (PGA) dalam penciptaan alat yang mampu membantu pihak anggota pasukan keselamatan menjalankan tugas dan tanggungjawab terhadap negara dengan lebih efisien.

Bersempena Sambutan Hari Polis Ke-214 baru-baru ini, UMP menerima kunjungan delegasi PGA dan lebih yang bermakna telah berlangsungnya kerjasama yang dimeterai antara UMP dan PGA. 

Ts. Dr. Roshahliza invents smart solar irrigation system for areas without electricity

A researcher from the Faculty of Electrical and Electronic Engineering Technology (FTKEE), Universiti Malaysia Pahang (UMP), Ts. Dr. Roshahliza M Ramli, 38, has invented a small-scale and portable smart solar irrigation system for use in areas without electricity. 

According to this Kuala Lumpur native, the system can be monitored and used from afar using the Wi-Fi communication system from a smartphone app.

“This research was started in 2018 for the first slightly larger prototype.

Covid-19: Manfaatkan masa dan peluang tambah nilai pelajar

KUANTAN, 12 Mac 2021 – Kerja separuh masa atau sambilan bukanlah suatu situasi asing bagi pelajar universiti yang rata-rata ingin mencari pendapatan sampingan bagi menampung perbelanjaan harian. Ia juga bertujuan untuk mengutip pengalaman yang sangat berharga untuk dijadikan modal bagi memperoleh pekerjaan sebenar sebaik tamat pengajian nanti.

Subscribe to FTKEE