Skip to main content

Sambung pengajian buka lebih banyak peluang

PAYA BESAR, 8 November 2022 - “Dengan memiliki pendedahan, ilmu dan penilaian yang berkualiti adalah tiket untuk kita membuka lebih banyak peluang kejayaan pada masa hadapan,” kata Fatrus Bahari, 45, penerima Anugerah Pembelajaran Sepanjang Hayat (PSH), UMP Advanced dalam Majlis Konvokesyen UMP kali Ke-17.

Tunai impian tertangguh, graduan UMP Advanced terima Anugerah PSH

PAYA BESAR, 5 November 2022 - Impian seorang Eksekutif Teknik TNB akhirnya tercapai apabila beliau kini berjaya mengenggam segulung ijazah apabila bergelar graduan Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Elektrik (Elektronik) Separuh Masa, UMP Advanced.

Menurut Mohd Rohani Awang, 44, beliau berasal daripada keluarga yang susah dan adik-beradik yang ramai. 

Anugerah Naib Canselor milik Rashwini

PAYA BESAR, 5 November 2022 – Aktif dalam kokurikulum dan berpesatuan sewaktu di Universiti Malaysia Pahang  (UMP) bukan alasan ketinggalan dalam pelajaran. 

Ia dibuktikan oleh Rashwini a/p Balasuntram, 26, graduan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia dengan Kepujian  yang telah meraih Anugerah Naib Canselor di Majlis Konvokesyen UMP Ke-17 baru-baru ini.

Anak kepada pasangan Manjulah Radakrishnan dan Balasuntram Balaraman itu berkata, pengurusan masa amat penting dalam meraih kejayaan. 

Pelajar UMP mulai pulang ke kampung balik mengundi

PAYA BESAR, 16 November 2022 - Kemeriahan bahang pilihan raya mulai dirasai apabila sebahagian pelajar mulai pulang ke kampung untuk menunaikan tanggungjawab kepada negara dan sebahagian besar merupakan pengundi baharu yang buat pertama kalinya bakal mengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Chong Wen Kai terima Anugerah Kecemerlangan Sapura Industrial Berhad dan Hadiah Kecemerlangan VDI

PAYA BESAR, 5 November 2022 – Terkejut dan tidak percaya adalah reaksi pertama Chong Wen Kai, apabila mengetahui namanya tersenarai penerima Anugerah Kecemerlangan Sapura Industrial Berhad dan Hadiah Kecemerlangan Verein Deutscher Ingenieure Award Association of German Engineers (VDI) pada Majlis Konvokesyen UMP Ke-17 yang diadakan di Dewan Kompleks Sukan UMP Paya Besar baru-baru ini.

Konvokesyen UMP melabuh tirainya catat sejarah 12,174 graduan dirai sepanjang tahun 2022

PAYA BESAR, 8 November 2022 - Majlis Konvokesyen Universiti Malaysia Pahang (UMP) berjaya meraikan seramai 12,174 graduan sepanjang tahun ini apabila mencatat sejarah buat pertama kalinya diadakan sebanyak tiga kali setahun melibatkan graduan tahun 2020,2021 dan 2022.
 
Menyorot semula pelaksanaan Majlis Konvokesyen UMP Ke-15 (MKK15) menyaksikan seramai 3,556 graduan dirai pada 16 hingga 20 Mac 2022 di Dewan Jubli Perak Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan dengan pematuhan terhadap prosedur operasi standard (SOP) akibat penularan COVID-19.

Warga UMP perlu contohi kepimpinan Nabi Muhammad SAW dalam pengurusan organisasi

PEKAN, 11 November 2022 – Warga Universiti Malaysia Pahang (UMP) diseru mencontohi kepimpinan dan keperibadian Rasulullah SAW dalam pengurusan organisasi dan keluarga. 
 
Menurut tokoh agamawan yang tidak asing lagi di dalam dunia dakwah di Malaysia, Dato’ Badli Shah Alauddin dalam Majlis Sambutan Maulidur Rasul 1444H/2022M Peringkat UMP baru-baru ini, jadikan kehebatan dan ketinggian akhlak Rasulullah SAW yang berjaya dengan hanya tempoh 23 tahun dalam konteks pengurusan organisasi dan mengubah bangsa. 

Rindu tidak dapat bersama raikan kejayaan

PAYA BESAR, 5 November 2022 - Hari konvokesyen merupakan detik yang bersejarah buat para graduan dan keluarga meraikan kejayaan mereka setelah penat lelah menuntut ilmu selama beberapa tahun akhirnya terbalas dengan kejayaan.