Skip to main content
header pekan review ogos 2020

Jalinan Kerjasama

UMP, Yayasan UMP meterai kerjasama dengan MEC

UMP, Yayasan UMP meterai kerjasama dengan MEC

KUANTAN,  6 Julai 2022 – Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Yayasan UMP meterai perjanjian bersama Malaysian Engineering Community (MEC) Jerman bagi meningkatkan kebolehpasaran graduan menerusi pelaksanaan German Industry Employability Programme (GIEP) yang bakal memanfaatkan pelajar bagi penempatan kerjaya di Jerman.


Penyelidikan dan Inovasi

Penyelidik UMP, UUM dan UiTM kaji pengurusan pekerja asing di Malaysia  

Penyelidik UMP, UUM dan UiTM kaji pengurusan pekerja asing di Malaysia  

KUANTAN, 13 Julai 2022 - Sekumpulan penyelidik gabungan tiga buah Universiti Awam (UA) iaitu Universiti Malaysia Pahang (UMP), Universiti Utara Malaysia (UUM) dan Universiti Teknologi MARA (UiTM) telah diberi kepercayaan oleh Institut Keselamatan Awam Malaysia (IPSOM) dalam membantu dalam menjalankan kajian Pewujudan Entiti Khusus bagi Pengurusan Kemasukan, Pengeluaran dan Penamatan Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS)  pekerja asing.


Info Sekitar Kampus

Pelajar sambut baik Set Menu Kasih UMP

Pelajar sambut baik Set Menu Kasih UMP

PAYA BESAR, 8 Julai 2022 - Universiti Malaysia Pahang (UMP) memperkenalkan set hidangan Menu Kasih UMP buat pelajar di dalam kampus seiring dengan hasrat Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) supaya Institusi Pengajian Tinggi (IPT) menyediakan jualan makanan di dalam kampus dengan setiap hidangan pada harga siling RM3.50 menerusi inisiatif Food Basket Siswa Keluarga Malaysia.


Tanggungjawab Sosial Korporat


Rencana/Artikel Pilihan

Kesang Tua, Melaka: Dari Selat Melaka ke Pentas Dunia?

Kesang Tua, Melaka: Dari Selat Melaka ke Pentas Dunia?

Mungkin tidak ramai yang mengetahui tentang kewujudan kampung yang bernama Kesang Tua di daerah Jasin, Melaka. Tetapi, nama Kesang Tua tiba-tiba dikenali apabila jaguh angkat berat Filipina, Hidilyn Diaz bakal membina sebuah pusat latihan di Kampung Kesang Tua, Jasin sebagai tanda penghargaan serta terima kasih kepada Melaka. Pada asasnya, nama Kampung Kesang Tua menjadi tumpuan ekoran kemenangan atlet berusia 30 tahun itu di temasya Olimpik Tokyo.

footer pekan review april 2022