Skip to main content

UMP terima kunjungan KP Pendidikan Tinggi

PAYA BESAR, 24 Februari 2022 - Universiti Malaysia Pahang (UMP) menerima kunjungan Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Profesor Dato' Dr. Husaini Omar dan delegasi dari Kementerian Pengajian Tinggi di UMP Kampus Gambang baru-baru ini. 

Turut sama menyertai delegasi Pengarah Bahagian Standard Swasta KPT, Dr. Wan Baharudin  Wan Mahmood, Pengarah, Bahagian Penguatkuasaan dan Inspektorat, Mat Hassan Ibrahim dan Pengarah, Bahagian Mahasiswa Holistik, Profesor Madya Dr. Mohd Suzeren Md Jamil.

2 buku terbitan bersama UMP dan Abad Sinergi terima ABN 2022

AYER KEROH, 22 Februari 2022 – Dua buah buku terbitan bersama antara Penerbit Universiti Malaysia Pahang (UMP) dengan Abad Sinergi Sdn. Bhd.  telah menerima dua anugerah berprestij dalam Majlis Anugerah Buku Negara 2022 (ABN 2022) melalui karya tulisan Datuk Profesor Madya Dr. Wan Ahmad Fauzi bin Hashim@Wan Husain dari Fakulti Pengurusan Industri (FPI).

Jualan nombor plat khas 'UC' cecah RM3 juta, kini dibuka untuk jualan umum

KUANTAN, 24 Februari 2022 - Universiti Malaysia Pahang (UMP) mencatatkan penjualan siri nombor pendaftaran khas 'UC' mencecah RM 3 juta sejak dibuka untuk bidaan pada 1 Februari 2022. 

Sehingga hari ini, hampir 1,000 nombor telah dibida dan terjual termasuklah nombor-nombor yang berjaya ditender oleh staf, pelajar, individu dan juga syarikat. 

Projek CSR UMP Lighting Up The Community diperluas bantu komuniti

BATU PAHAT, 19 Januari 2022 - Projek Khidmat Komuniti (CSR) UMP Lighting Up The Community pada kali ini menyaksikan pemasangan sistem lampu tumpu berkuasa suria bagi kemudahan komuniti di sini dengan menambah pencahayaan di wakaf dan parkir kenderaan di Masjid Pekan Sri Medan serta rumah pelajar di Kampung Parit Singgahan Dalam di Batu Pahat, Johor.

Going Green with UMP’s Research & Innovation

KUANTAN, 22 February 2022 – The UMP Strategic Plan 2021-2025 through Strategic Objective-3 has emphasized the importance of exploring high-impact technologies that bring positive changes to the community. 

Malaysia Sustainable University Campus Network Universiti Malaysia Pahang (MYSUN UMP) in conjunction with the Erasmus+Programme of the European Union is committed to supporting these strategic plan initiatives into reality. 

Aplikasi ObeM pantau pesakit bermasalah obesiti

PEKAN, 22 Februari 2022 - Kajian menunjukkan bahawa berat badan yang berlebihan merupakan masalah kesihatan yang serius bagi kebanyakan orang.

Ia meningkatkan risiko kepada beberapa penyakit yang serius seperti penyakit jantung, angin ahmar, diabetes, kanser dan darah tinggi.

Setia berkhidmat 2 dekad, jasa 63 staf UMP dikenang

PAYA BESAR, 16 Februari 2022 – Seramai 63 staf Universiti Malaysia Pahang (UMP) yang telah menyumbang jasa lebih dua dekad di universiti ini dirai dalam Majlis Sanjungan Budi bersempena Sambutan Ulang Tahun Ke-20 UMP tahun ini.  

Majlis menyaksikan Profesor Dato’ Ts Dr Yuserrie Zainuddin hadir menyampaikan sijil penghargaan kepada penerima dalam program anjuran Jabatan Pendaftar yang berlangsung di Dewan Astaka UMP Gambang baru-baru ini.

Sumbangan MATAHARI sokong agenda kesukarelawanan universiti

KUANTAN, 14 Februari 2022 – “Golongan wanita mampu menyumbangkan tenaga dan idea untuk membangunkan negara.

“Justeru, Persatuan Wanita UMP (MATAHARI) yang ahlinya terdiri daripada pakar akademik, pengurusan profesional serta staf sokongan UMP perlu menggunakan kepakaran, buah fikiran dan tenaga masing-masing untuk menggerakkan persatuan demi kebaikan warganya dan masyarakat setempat,” kata isteri Menteri Besar Pahang, Datin Sri Dato’ Burhah Mohamed.

Profesor Madya Ts. Dr. Devarajan hasilkan penyejuk enjin Bio-Hybrid yang mesra alam

PEKAN, 22 Februari 2022- Bagi meningkatkan kecekapan enjin, pelbagai penyelidikan telah dijalankan berkaitan dengan penyejukan enjin. 

Melihat kepada potensi dalam pasaran, pensyarah Kolej Kejuruteraan (KKEJ), Universiti Malaysia Pahang (UMP), Profesor Madya Ts. Dr. Devarajan Ramasamy, 44 telah menghasilkan penyejuk enjin atau coolant enjin yang dapat mengurangkan kepanasan peralatan dengan cepat dan cecair yang mesra alam.