Skip to main content

UMP Prihatin erat hubungan dengan komuniti Sungai Koyan

PAHANG, 24 Ogos 2022 – Tiga hari berkampung Felda Sungai Koyan, Jerantut memberikan kenangan manis buat 30 pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP) yang menyertai Kembara UMP Prihatin bersama Komuniti Sungai Koyan, baru-baru ini. 

Program yang berkonsepkan Keluarga Malaysia ini melibatkan masyarakat dari pelbagai peringkat usia dari kanak-kanak hingga dewasa.

Imbau kenangan konvo UMP yang bermakna

PAYA BESAR, 26 Ogos 2022 - Sungguhpun sebulan telah berlalu, kenangan meraikan majlis konvokesyen akan sentiasa dikenang buat para graduan. 

Bagi alumni Universiti Malaysia Pahang (UMP), Raja Norwati Raja Zainal Abidin yang telah berjaya menamatkan pengajian Master Eksekutif Pengurusan Korporat dari UMP Advanced, tarikh 9 Ogos 2022 pasti menjadi ingatan dan akan dikenang sepanjang hayat. 

Kemerdekaan: Kunci Membina Keteguhan Keluarga Malaysia

Bertemakan ‘Keluarga Malaysia Teguh Bersama’, Malaysia akan menyambut hari merdeka kali ke-65 pada tahun ini. Tema kemerdekaan kali ini sekali lagi memberi penekanan kepada kepentingan perpaduan secara kolektif dalam membina keteguhan keluarga Malaysia yang sejahtera.

UMP perkasa Agenda Transformasi Digital Program TVET melalui kerjasama strategik bersama AspenTech

Mendepani era digitalisasi, kerajaan telah melancarkan pelbagai inisiatif bagi memacu transformasi digital negara. Dasar Negara Mengenai Industri 4.0 (Industry4WRD) misalnya menyasarkan peningkatan jumlah tenaga mahir daripada 18 peratus kepada 35 peratus menjelang 2025. Manakala, Pelan Tindakan Ekonomi Digital Malaysia menggariskan matlamat negara untuk berubah menjadi negara maju dipacu teknologi digital dan menjadi peneraju serantau dalam ekonomi digital menjelang 2030.

Kembara UMP prihatin berbakti bersama masyarakat Kapit

KAPIT, 24 Ogos 2022 - Kembara Universiti Malaysia Pahang (UMP) Prihatin anjuran Yayasan UMP dengan kerjasama Institut Kemahiran MARA (IKM), Bintulu berjaya mengangkat konsep keharmonian #KeluargaMalaysia apabila disertai 52 sukarelawan yang turun padang berbakti bersama komuniti Rumah Panjang Diau Anak Lumut Pulau Raya di Kapit bermula 19 Ogos hingga 25 Ogos 2022. 

Peserta terdiri daripada 30 staf dan pelajar IKM Bintulu serta 22 staf, pelajar dan alumni UMP. 

Wacana Serantau UMP hayati nilai Rukun Negara

KUANTAN, 23 Ogos 2022 - Generasi muda yang merupakan masa depan negara perlu memahami, menghayati dan mengamalkan nilai-nilai Rukun Negara. 

Agenda pembangunan negara bangsa boleh dicapai melalui ideologi keharmonian yang berteraskan semangat patriorisme dan jati diri dalam kalangan individu dan masyarakat.

UMP lancar buku Rukun Negara dan Pancasila Ideologi dan Amalan

KUANTAN, 22 Ogos 2022 - Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti Malaysia Pahang (UMP), Tan Sri Dato’ Sri Dr. Abdul Aziz Abdul Rahman melancarkan buku Rukun Negara dan Pancasila Ideologi dan Amalan terbitan Penerbit UMP dalam Majlis Makan Malam sempena Wacana Serantau Rukun Negara-Pancasila.