Skip to main content

UMP lancar Kolej Kediaman Mawaddah berkonsepkan wakaf

PEKAN, 28 April 2023 – Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini memiliki penginapan mahasiswa berkonsepkan wakaf yang pertama di Malaysia apabila Kolej Kediaman Mawaddah yang terletak di UMP Pekan siap sepenuhnya dan dilancar hari ini. 

Usaha ini hasil inisiatif murni pihak pengurusan universiti yang prihatin terhadap kebajikan mahasiswa malahan menjadi lambang kejayaan suatu kerjasama erat antara semua pihak yang telah menyumbang dalam merealisasikan hasrat mewujudkan kolej kediaman dalam kampus berasaskan konsep wakaf.

UMP terima lantikan pentauliahan pusat latihan Bosch Rexroth Academy

JERMAN, 17 April 2023 - Universiti Malaysia Pahang (UMP) terima pentauliahan UMP Bosch Rexroth Academy sebagai pusat latihan program persijilan IR4.0 Industrial Automation dan Control & Drive.

Dalam program itu, Naib Canselor UMP, Profesor Dato’ Ts. Dr. Yuserrie Zainuddin hadir menerima lantikan daripada Pengarah Bosch Rexroth Academy, Mark Endress dan Ahli Lembaga Eksekutif dan Timbalan Presiden Eksekutif Bosch Rexroth AG, Thomas Donato. 

Ramadan Pengukur Toleransi Beragama di Malaysia

Saban tahun semua kaum di Malaysia tidak kira yang Islam dan bukan Islam bersama-sama menyambut bulan Ramadan dalam keadaan yang aman dan damai. Inilah hadiah istimewa dari rakyat untuk negara Malaysia yang terdiri dari pelbagai agama, budaya dan kepercayaan. 

UMP lancar Kempen Keselamatan Jalan Raya ‘Jom Pulang ke Kampung’

PAYA BESAR, 14 April 2023 - Universiti Malaysia Pahang (UMP) melancarkan Kempen Keselamatan Jalan Raya ‘Jom Pulang Ke Kampung’ dengan memberi kemudahan buat pelajar yang pulang  ke kampung dengan berkenderaan sendiri menerima petrol secara  percuma. 

Dalam program itu, seramai 880 pelajar UMP menerima e-kupon petrol hasil kerjasama Petronas KM26 Jalan Gambang dan Petronas Peramu 2, Pekan sebelum pelajar bercuti panjang pulang berhari raya.

Sidang Dewan Perundingan Pelajar UMP buka tirai mulai 15 April dan berakhir 16 April 2023

PEKAN, 15 April 2023 - Persidangan Dewan Perundingan Pelajar (DPP) 2022/2023 mula bersidang mulai pada 15 April 2023 dan berakhir pada 16 April 2023.

Hadir dalam persidangan, Speaker DUN Pahang, Yang Berhormat Dato' Sri Haji Mohd Sharkar Haji Shamsudin dalam ucapannya menasihati Ahli-ahli Dewan Perundingan Pelajar (DPP), Universiti Malaysia Pahang (UMP) untuk menjadi pemimpin terbaik perlu mempunyai kriteria bersikap terbuka dalam  sesuatu perkara.

Singgah Sahur UMP santuni anak yatim dan agensi keselamatan

KUANTAN, 15 April 2023 - Universiti Malaysia Pahang (UMP) menyantuni  seramai 41 anak-anak yatim di Pusat Jagaan Hembusan Kasih Sayang di Taman Guru dan bertemu barisan hadapan petugas keselamatan di Balai Bomba dan Penyelamat Kuantan dan Balai Polis Indera Mahkota bagi mengagihkan juadah bersahur. 

KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong santuni warga UMP kurnia sumbangan buat pelajar

GAMBANG, 14 April 2023 - Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah berkenan menyantuni warga Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan mengurniakan sumbangan kepada seramai 60 pelajar di sini. 

Turut berangkat Pemangku Raja Pahang Tengku Mahkota Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah dan Tengku Arif Bendahara Tengku Muhammad Iskandar Ri'ayatuddin Shah.

Singgah Sahur UMP santuni pelajar luar kampus dan agensi

KUANTAN, 8 Mac 2023 - Universiti Malaysia Pahang (UMP) menganjurkan program Singgah Sahur membabitkan rumah sewa pelajar luar kampus dan beberapa agensi kerajaan di sekitar bandar Kuantan baru-baru ini. 

Sebanyak sepuluh kenderaan bersama kira-kira 30 sukarelawan KILAU UMP berkonvoi ke destinasi terpilih untuk  mengagihkan 200 bungkus juadah untuk sahur, bermula jam 10.30  malam sehingga jam 1.30 pagi.

UMP Foundation donates school equipment for staff’s children

PEKAN, 13 March 2023 - A total of 100 children of Universiti Malaysia Pahang (UMP) staff received donations of school uniforms in conjunction with the Back To School program organized by the UMP Foundation and the Registrar's Department which was held at both UMP Pekan and Gambang Campus.

A child, Mohammad Amirul Fikri, 12 was excited when he was chosen to receive donations of school clothes, shoes, bags, stationery in conjunction with the recent Back To School program.