Skip to main content

28 sukarelawan sumbang khidmat bakti di Kembara Eksplorasi ASEAN Yayasan UMP@Vietnam

HO CHI MINH CITY, 17 November 2023- Yayasan Universiti Malaysia Pahang (UMP) bersama beberapa rakan strategik telah mengadakan Kembara Eksplorasi ASEAN Yayasan UMP di Vietnam. 

Menurut Pengurus Projek yang juga pelajar Fakulti Teknologi Kejuruteraan Pembuatan dan Mekatronik (FTKPM) UMPSA, Muhammad Zubair Faiz Zulkefly, program ini memberikan impak positif yang signifikan dengan mencipta platform yang menyeluruh untuk pertukaran pengetahuan, budaya, dan kebajikan. 

3 ‘HB’ mantapkan kolaborasi universiti-industri

KUANTAN, 27 November 2023 - Pengarah Bahagian Hubungan Industri, Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT), Dato' Mohd Sharil Abdullah menggariskan ‘3 HB’ dalam mempergiat usaha dalam mengenal pasti keperluan universiti-industri pada masa hadapan selaras dengan keperluan Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (New Industrial Master Plan - NIMP 2030).

HB yang pertama berkaitan hubungan baik universiti-industri yang saling lengkap melengkapi. 

UMPSA santuni warga Desa Dolokgede, Bojonegoro, Indonesia melalui program Kembara Eksplorasi ASEAN Yayasan UMP

DOLOKGEDE, 16 November 2023 – 14 sukarelawan Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) bersama 15 sukarelawan daripada Universitas Bojonegoro (UNIGORO), IKIP PGRI Bojonegoro dan Universitas Nahdlatul Ulama Sunan Giri (UNUGIRI) menjayakan program Kembara Eksplorasi ASEAN di Bojonegoro, Indonesia. 

Program selama lima hari itu melibatkan desa pendalaman yang terletak kira-kira 40 km dari pusat bandar Bojonegoro yang dikenali sebagai Desa Dolokgede.

Penyelidik UMPSA kongsi kepakaran Sistem IoT dan fertigasi untuk pekebun di Pahang

PEKAN, 22 November 2023 – Sekumpulan penyelidik Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) berkongsi kepakaran dalam projek Sistem Pertanian Pintar Berasaskan IoT (IoT Based Smart Farming System) yang berlandaskan aplikasi pertanian dan teknologi berjaya meningkatkan taraf hidup bumiputera terutama golongan keluarga berpendapatan rendah (B40) di luar bandar di samping mencipta peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat.

Kembara Eksplorasi Asean Yayasan UMP santuni komuniti Islam di Kemboja

PHNOM PENH, 17 November 2023 - Yayasan Universiti Malaysia Pahang telah melaksanakan program Kembara Eksplorasi Asean@Phnom Penh, Kemboja pada 11 hingga 17 November yang lalu.
 
Program enam hari yang disertai  seramai 13 sukarelawan warga Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) itu  telah berjaya memberikan manfaat yang besar kepada penduduk kampung di sana.

Dr. Mohd Azraai bantu petani tingkatkan ketepatan dalam sistem penyiraman dan pertumbuhan tanaman

PEKAN, 20 November 2023 – Penyelidik dan pensyarah Fakulti Teknologi Kejuruteraan Pembuatan dan Mekatronik (FTKPM), Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) nekad mengkaji punca kegagalan beliau dalam menghasilkan tanaman yang berkualiti serta hasil yang konsisten dengan mencipta Agronetics atau Sistem Fertigasi Internet of Things (IoT) Berautomasi yang digunakan bagi meningkatkan ketepatan dalam sistem penyiraman dan pertumbuhan tanaman. 

Penyelidikan ini telah dijalankan di Makmal iMAMS, FTKPM.

UMPSA launches ASEAN Exploration Expedition Programme

PEKAN, 27 October 2023 – The Vice-Chancellor of Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA), Professor Dato’ Ts. Dr. Yuserrie Zainuddin, who is also the Deputy Chairman of the UMP Foundation, presented the UMPSA flag and plaque to three Project Managers of the ASEAN Exploration Expedition Programme at the Banquet Hall, UMPSA Pekan.

The programme, set to embark on its mission from November 11 to 17, 2023, by the UMP Foundation Squad, will be joined by 42 staff, students, and UMPSA alumni.