Skip to main content

UMP bangunkan modal insan untuk industri di Negeri Pahang

KUANTAN, 7 Mac 2023 - Confucius  Institute,  Universiti Malaysia Pahang (CI) menganjurkan Majlis Penyampaian Sijil Kursus Teknikal Bahasa Mandarin di kilang  pembuatan  keluli, Alliance Steel (M) Sdn. Bhd. (ASSB) yang terletak di Malaysia-China Kuantan Industrial Park (MCKIP). 

Kursus Teknikal Bahasa Mandarin telah ditawarkan kepada 68 orang warga di kilang pembuatan keluli pada November 2022 hingga Mac 2023. 
 
Pengarah Confucius Institute (CI) UMP, Yong Ying Mei berkata, Kursus Teknikal Bahasa Mandarin ditawarkan untuk meningkatkan komunikasi antara staf Malaysia dengan staf China dengan lebih berkesan. 

“UMP membangunkan modal insan untuk Negeri Pahang dengan pengajaran Kursus Teknikal Bahasa Mandarin dalam bidang metalurgi dengan kandungan pengajaran yang berbeza mengikut kehendak industri.
 
“UMP menjalinkan kerjasama dengan ASSB dalam usaha akademik bersama komuniti dengan menepati keperluan industri dapat merealisasikan kegemilangan dan keunggulan Pendidikan UMP.

“Sehingga kini, terdapat seramai enam orang guru bahasa Mandarin CI UMP berkhidmat di tapak Pengajaran CI UMP di ASSB hasil kerjasama ini,” katanya. 

UMP bangunkan modal insan untuk industri di Negeri Pahang

CI UMP  telah  menawarkan  Kursus  Teknikal  Bahasa Mandarin di empat buah kilang  dalam industri ASSB, iaitu kilang Coking, kilang  pembuatan  besi,  kilang   penggulung keluli dan kilang pembuatan keluli.
 
Seramai 431  orang  warga  Malaysia yang  bekerja  di ASSB telah  tamat mengikuti  Kursus  Teknikal  Bahasa Mandarin  yang  dianjurkan  CI UMP sejak bulan Julai 2022 hingga Mac 2023. 

Kini, Kursus Teknikal Bahasa Mandarin masih dijalankan bagi sesi yang ke-5 dan ke-6 di kilang penggulung keluli dan kilang pembuatan besi pada Mac 2023 hingga Jun 2023. 
 
Majlis  turut  dihadiri  Timbalan Pengarah  Peralatan  Kilang  Pembuatan Keluli, Li  Honggang dan Pengarah Jabatan Pengurusan Korporat, Zheng Cunlin.

Disediakan oleh: Yong Ying Mei, Confucius Institute (CI) UMP.

TAGS / KEYWORDS
Reports by:
Admin UMP News