Skip to main content
header pekan review ogos 2020

Jalinan Kerjasama


Akademik dan Antarabangsa

Lebih 1,000 pelajar rebut peluang sambung belajar dalam  Program B40 UPU2U

Lebih 1,000 pelajar rebut peluang sambung belajar dalam Program B40 UPU2U

BERA, 20 September 2022 - Lebih 1,000 pelajar sekolah berpeluang menyertai Program B40 UPU2U 2022 Zon Pahang anjuran Bahagian Kemasukan Pelajar Intitusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) (BKPA JPT) dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Pahang dan Universiti Malaysia Pahang (UMP) bagi memberikan pendedahan dan pemahaman khusus kepada semua golongan terutamanya B40 yang menghadapi kesukaran mengakses maklumat secara dalam talian. 


Info Sekitar Kampus

Peluang perkasa keusahawanan pelajar dalam TUBE@IPT

Peluang perkasa keusahawanan pelajar dalam TUBE@IPT

PAYA BESAR, 13 September 2022 - Universiti Malaysia Pahang (UMP) hari ini menerima kunjungan delegasi dari SME Corp.Malaysia dalam sesi lawatannya untuk mendapatkan perkembangan mengenai peserta Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE@IPT) di UMP.

Sesi kunjungan ini diketuai oleh Pengerusi SME Corp. Malaysia, Dato' Seri Syed Hussein AL-Habshee. 

Delegasi itu disambut oleh Naib Canselor UMP, Profesor Dato' Ts. Dr. Yuserrie Zainuddin.


Tanggungjawab Sosial Korporat

50 sukarelawan KILAU UMP tanam 400 pokok di Tasik Chini

50 sukarelawan KILAU UMP tanam 400 pokok di Tasik Chini

CHINI, 10 September 2022 - Seramai 50 sukarelawan KILAU Universiti Malaysia Pahang  (UMP) yang terdiri daripada pelajar dan staf Next Green Pulp and Papers (NGPP) menjayakan Program Penanaman Pokok Sempena Kempen Penanaman 100 Juta Pokok di Tasik Chini, Pahang. 

Sebanyak 400 pokok yang terdiri daripada jenis Meranti Temak Nipis, Merawan Siput Jantan, Kasai dan Batai ditanam di sini. 


Info Sekitar Kampus


Aktiviti Pelajar

103 Pegawai Kadet PALAPES UMP terima pentauliahan

103 Pegawai Kadet PALAPES UMP terima pentauliahan

BANGI, 10 September 2022 - Seramai 103 pegawai kadet PALAPES Universiti Malaysia Pahang (UMP) menerima pentauliahan sempena Istiadat Pentauliahan Diraja Pegawai Kadet Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) Universiti Awam (UA) Ke-40 di Dewan Gemilang, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini baru-baru ini.


Sukan dan Rekreasi

123 atlet UMP bersaing dalam Kejohanan SUKUM Ke-44

123 atlet UMP bersaing dalam Kejohanan SUKUM Ke-44

PEKAN, 12 September 2022 - "Menang atau kalah, itu adat pertandingan dan sudah menjadi lumrah kehidupan tetapi obor perjuangan jangan sesekali kita padam, terus berjuang hingga ke titisan peluh yang terakhir,” kata Naib Canselor Universiti Malaysia Pahang (UMP), Profesor Dato' Ts. Dr. Yuserrie Zainuddin yang hadir memberi kata semangat buat atlet dalam Majlis Penyerahan Bendera UMP bagi menyertai kejohanan sukan dalam acara yang berlangsung di Dewan Bankuet, UMP Pekan.
 

footer pekan review april 2022